Vásárolj 15000 Ft felett és válaszd a Packeta csomagpontos szállításunkat és INGYEN szállítjuk a megrendelésedet!

A csomagpontokon és a csomagautomatáknál nincs lehetőség az utánvétes fizetésre!

Hasznos tudnivalók

Az esszenciális olajok megfelelő tárolása és adagolása

Az esszenciális olajok megfelelő tárolása és adagolása

Az illóolajok koncentrált növényi vegyületek, amelyek mindegyikének megvan a maga aromás és gyógyászati tulajdonságai és célja. Az illóolajokat légmentesen záródó illóolaj-biztonságos üvegekben kell tárolni. Számos illóolajgyártó megkérdőjelezi mind a műanyag, mind az üveg palackok biztonságát az olajok tárolásakor, és csak is a saját maga által forgalmazott üvegcséket, műanyag részeket tekinti biztonságosnak, de ez inkább marketing. A tárolás az alkalmazott illóolajoktól függ. 

 

ILLÓOLAJOK TÍPUSAI ILLÓOLAJOK MŰANYAGBAN 

 

A tiszta illóolajok nagyon erősek. Fontos, hogy légmentesen zárt, üvegből készült üvegcsékben tároljuk. Az esszenciális olajok erőssége miatt a műanyag tartályok idővel elbomlanak, ami szivárgásokat és esetleg a teljes esszencia elvesztését okozhatja.  Fontos, hogy az illóolajokat lehetőleg állítva tároljuk, hogy minél kevesebbet érintkezzen a műanyag részekkel.  A megfelelő tárolóedények mellett az olajokat sötét, hűvös helyen és közvetlen napfénytől távol kell tartani. A nap ultraibolya sugarai növelik az olajhőmérsékletet, és rontják az olajok minőségét, ezért a tiszta illóolajok színes üvegtartályban történő tárolása erősen ajánlott. A színes tartályok, mint például a kobalt-kék és a borostyánszínű üveg, tükrözik a nap sugarait és védik az olajokat tárolásuk során. 

A hígított illóolajok egyféle keverék, amikor az olajok erősségét szeretnénk kontrollálni hordozóolajokkal, ilyen például a kókuszolaj vagy mandulaolaj. A hordozóolajok segítik a tiszta illóolajok erősségének hígítását, és akkor használjuk ezt a módszert, amikor az olajokat a bőrre alkalmazzuk. A hígított olajokat műanyag tartályokban, általában PET-műanyagokban tárolhatjuk, amelyek olcsóbbak, mint az üvegtartályok. A hígított illóolajkeverékeket is közvetlen napfénytől távol kell tartani, és hűvös, száraz helyen kell tárolni. 

Függetlenül attól, hogy milyen palackot használsz illóolajok tárolására, mindig figyelj, hogy kiváló minőségű, légmentesen záró kupakot és csepegtetőt használj. Ha a kupak nem zár szorosan, a legtöbb illóolaj elpárolog. Ez azért komoly pénzügyi veszteséget okozhat, tekintve a valódi esszenciális olajok árát nézve. A megfelelő illóolaj üvegcsékbe történő beruházás kissé többe kerülhet, de hosszabb ideig megóvja az olajait. 

ILLÓOLAJOK ÜVEGMÉRETEI 

Az egyes illóolajok tipikusan 5 ml, 10 ml és 15 ml méretben vannak palackozva. Amennyiben mintát szeretnénk adni, akkor az 1-2 ml-es üvegek erre a megfelelőek. Az aromaterápiás gyakorlatban az illóolajokat gyakran cseppekben mérik, 1 ml egyenlő kb. 20 csepp termékkel.  

Mivel a legtöbb illóolajat egy csepegtető kupakon keresztül adagolják, fontos szem előtt tartani, hogy ez is műanyag így ezek is sérülhetnek idővel, ha tiszta szilárdságú illóolajoknak vannak kitéve. Kimérésekhez, minta készítéshez javasolt az üveg adagolók használata egyrészt az olajok védelme miatt másrészt biztosabban és pontosabban adagolható ki az esszencia.  

ILLÓOLAJ TÁROLÁSA ÉS GONDOZÁSA 

 

Az illóolajok gyúlékonyak, ezért létfontosságú, hogy soha ne hagyjon palackokat nyílt láng vagy más tűzforrás közelében. Megfelelő csomagolás esetén az illóolajok tárolása otthonában nem veszélyesebb, mint más gyúlékony termékek, például alkohol és szeszes italok tárolása.  Fontos továbbá, hogy az illóolajok távol maradjanak a kisgyermekektől. Hígítatlan formában egyes illóolajok veszélyesek a gyerekek számára. 

Az illóolajok idővel lejárhatnak. Oxidáció következik be, ami a jótékony terápiás tulajdonságok és egyes esetekben az olaj aromájának elvesztését okozza. Néhány esszenciális illóolaj, köztük a szantálfa is, idővel érlelődik, és az idő múlásával erősebb illatú. A citrusolajok valószínűleg előbb oxidálódnak, ezért azokat megbízható, légmentesen lezárva kell tárolni, és sötét, állandó hőmérsékletet fenntartó helyen kell tárolni. 

Néhány olaj, például az édeskömény és az ánizs, tárolás közben megszilárdulhat. Ezekben az olajokban levő természetes viaszok normál szobahőmérsékleten visszaállhatnak szilárd anyaggá. A viasz újra olvasztható, ha a palackot a felhasználás előtt kezedben tartod néhány percig.  A melegebb évszakokban a hígításhoz használni kívánt hordozóolajokat ajánlott hűtőszekrényben tárolni, hogy megvédjék azok minőségét.