Vásárolj 15000 Ft felett és válaszd a Packeta csomagpontos szállításunkat és INGYEN szállítjuk a megrendelésedet!

A csomagpontokon és a csomagautomatáknál nincs lehetőség az utánvétes fizetésre!

Szűrés
Ár (Ft)
799 Ft - 4 990 Ft

Citrom illóolaj

A citrom illóolaj az egyik legismertebb és legkedveltebb illóolaj a világon, amelyet évezredek óta használnak az emberek számos területen, beleértve az aromaterápiát, a gyógyító készítményeket és a háztartási tisztítószereket is. Ennek az olajnak az egyedülálló illata és sokoldalúsága miatt számos kultúrában és vallásban fontos szerepet tölt be. A citrom illóolajat azonban nem csak az illata miatt szeretik, hanem számos jótékony tulajdonsága miatt is, amelyek közé tartozik a fertőtlenítő hatás, a hangulatjavítás és az egészségügyi előnyök.

 

A citrom illóolaj készítése egy különleges folyamat, amely során a citrom héjából vonják ki az olajat, hogy megragadják azon különleges tulajdonságait, melyek miatt oly sokan kedvelik. A kivonási módszerek közül a leggyakoribbak a hideg préselés és a párologtatás. A hideg préselés során a citrom héját mechanikusan préselik, hogy kinyerjék belőle az olajat. Ebben a folyamatban a citrom héjánaknyomás alá helyezése révén az olaj természetesen kiereszkedik, megőrizve annak teljes tulajdonságait és esszenciáját. Másrészt, a párologtatás során a citrom héját gőzzel kezelik, majd a gőzt lehűtik és felfogják, amikor az összekeveredik a vízzel. Ezután az olaj és a víz keverékét szétválasztják, és az olajat kivonják belőle.

A citrom illóolaj jellegzetes illata friss, citrusos és élénk, ami az emberek számára gyakran azonnal felismerhető és szerethető. Ez a frissesség és vitalitás forrása, amely friss levegőt és energiát hoz a környezetünkbe. A citrom illatát széles körben használják az aromaterápiában és a parfümökben, mivel frissességet, vitalitást és jó hangulatot sugároz.

Miért szeretik az emberek a citrom illóolajat? Ennek számos oka van. Először is, a citrusos illata frissességet és vitalitást kölcsönöz a környezetnek, ami segíthet a hangulat javításában és a stressz csökkentésében. Emellett a citrom illóolajnak fertőtlenítő tulajdonságai is vannak, így tisztítószerekben is széles körben használják, hogy segítsenek megölni a baktériumokat és a mikrobákat. A citrom illóolajat széles körben alkalmazzák az otthoni tisztításban, hogy friss illatot kölcsönözzenek a környezetnek, miközben megőrzik annak tisztaságát és frissességét.

Azonban a citrom illóolaj használatakor fontos figyelembe venni bizonyos szempontokat is. Először is, mindig ellenőrizni kell, hogy a használt illóolaj tiszta és minőségi-e, hogy elkerüljük a szennyeződéseket vagy az irritációt okozó anyagokat. Másodszor, a citrom illóolajnak fotoszenzitív hatása van, ami azt jelenti, hogy növelheti a bőrérzékenységet a napfénynek kitett területeken. Ezért fontos, hogy napfényes időben ne vigyük fel közvetlenül a bőrre, vagy ha mégis, használjunk napvédő krémet. Harmadszor, mindig tartsuk távol a gyermekektől és az állatoktól, hogy elkerüljük a véletlen lenyelést vagy a bőrre való felvitelt.

Van azonban olyan citrom illóolaj, ami furanokumarin mentes. A furanokumarinok természetes módon előfordulnak bizonyos citrusfélék héjában, és ezek a vegyületek hozzájárulhatnak a bőrirritációhoz vagy a fotoszenzitivitáshoz, ami fokozott érzékenységet jelent a napfényre.

Az olyan citrom illóolajok, amelyek furanokumarin mentesek, azt jelenti, hogy ez a termék minimalizálja vagy teljesen eltávolítja ezeket a potenciálisan irritáló vegyületeket az illóolajból. Ennek köszönhetően az illóolaj biztonságosabban használható a bőrön, anélkül hogy aggódni kellene a bőrirritáció vagy a fotoszenzitivitás miatt.

Ez a tulajdonság különösen fontos lehet azok számára, akik érzékeny bőrrel rendelkeznek, vagy akik gyakran használnak illóolajokat a bőrükön vagy az aromaterápiás kezeléseik során.

A citrom illóolaj rendkívül sokoldalú és széles körben felhasználható!

 

Aromaterápia: A citrom illóolajat gyakran alkalmazzák aromaterápiás kezelések során a hangulat javítása érdekében. Friss, citrusos illata felfrissíti a környezetet, és segíthet enyhíteni a stresszt, a szorongást és a feszültséget. Aromaterápiás diffúzorokban vagy inhalálókban használva kellemes és nyugtató légkört teremthet.

Otthoni tisztítószerek: A citrom illóolajnak erős fertőtlenítő tulajdonságai vannak, így kiválóan alkalmas háztartási tisztítószerekhez. Hozzáadható például tisztítószerekhez, mint például padlótisztítókhoz vagy felmosókhoz, hogy segítsen megszabadulni a baktériumoktól és a mikrobáktól, miközben friss és tiszta illatot kölcsönöz a környezetnek.

Bőrápolás: A citrom illóolajat bizonyos bőrápolási célokra is használhatjuk. Például hígítva alkalmazva a bőrön, segíthet csökkenteni a zsíros bőr problémáit és tisztítani a pórusokat. Emellett antioxidánsokban gazdag, ami segíthet a bőr egészségének megőrzésében.

Légzőszervi problémákra: A citrom illóolajat gőzölve vagy inhalálva lehet alkalmazni légzőszervi problémák enyhítésére, például az orrdugulás vagy az orrdugulás enyhítésére. A citrusos illatok segíthetnek megkönnyíteni a légzést és tisztítani az orr- és légutakat.

 

Ötletek a citrom illóolaj használatához

 • Felülettisztítás: Készíts egy természetes tisztítószert citrom illóolajjal és ecettel, hogy megtisztítsd és fertőtlenítsd a konyhai felületeket, mint például a pultokat és a mosogatót.
 • Aromaterápiás diffúzor: Használj citrom illóolajat egy aromaterápiás diffúzorban a helyiség frissítésére és a hangulat javítására. A citrom illata élénkítő és felfrissítő lehet.
 • Mosószóda frissítése: Adj néhány csepp citrom illóolajat a mosószódához, mielőtt beletennéd a mosógépbe. Ez segíthet megszüntetni a kellemetlen szagokat és friss illatot biztosítani a ruháknak.
 • Légtisztítás: Csepegtess néhány csepp citrom illóolajat egy vattapamacsra és helyezd a szekrényekbe vagy fiókokba a kellemes illat és a rovarok távol tartása érdekében.
 • Ruhafertőtlenítés: Adj néhány csepp citrom illóolajat a mosásba a ruhák fertőtlenítéséhez és friss illatának megőrzéséhez.
 • Mosogatógép frissítése: Adj néhány csepp citrom illóolajat a mosogatógépbe a mosogatás során, hogy segítsen megszüntetni a kellemetlen szagokat és friss illatot biztosítani az edényeknek.
 • Frissítő spray: Készíts otthoni frissítő spray-t citrom illóolajjal és vízzel, amelyet használhatsz a szobák vagy a textíliák frissítésére.
 • Cipőszag eltávolítása: Csepegtess néhány csepp citrom illóolajat egy vattapamacsra és helyezd a cipőkbe egy éjszakára, hogy segíts megszüntetni a kellemetlen szagokat.
 • Bútorápolás: Készíts egy természetes bútorápolószert citrom illóolajjal és olívaolajjal, hogy fényes és tiszta legyen a bútorzat.
 • Folyékony szappanok frissítése: Adj néhány csepp citrom illóolajat a folyékony szappanhoz a mosdókagyló vagy a konyha számára, hogy kellemes illatot biztosítson a kezének mosásakor.
 • Szövetpárnák frissítése: Permetezz néhány csepp citrom illóolajat a szövetpárnákra, hogy kellemes illatot és frissítést nyújtsanak a kanapén vagy az ágyon.
 • Konyhai szagok eltávolítása: Főzz citrom illóolajat és vizet a tűzhelyen, hogy megszüntesd a kellemetlen szagokat, például a halszagot vagy a főzőszagot.
 • Szemetesfrissítő: Csepegtess néhány csepp citrom illóolajat a szemeteszsákba vagy a szemetesvödörbe, hogy segíts megszüntetni a kellemetlen szagokat és friss illatot biztosítson.
 • Hűtőszekrény frissítése: Helyezz néhány csepp citrom illóolajat egy vattapamacsra és helyezd a hűtőszekrénybe, hogy megszüntesd a kellemetlen szagokat és friss illatot biztosítson.
 • Kerti rovarriasztás: Permetezz citrom illóolajat a kerti növényekre és a teraszra, hogy távol tartsd a bosszantó rovarokat, például a szúnyogokat és a légyeket.
 • Konyhai szivacsok fertőtlenítése: Áztasd be a konyhai szivacsokat citrom illóolajjal és vízzel, majd tedd mikrohullámú sütőbe néhány másodpercre, hogy fertőtlenítse és frissítse őket.

Receptek: 

Fontos azonban megjegyezni, hogy mindig figyeljünk a megfelelő hígításra és alkalmazási módot, valamint elővigyázatosan használjuk az illóolajokat. Mindig fontos, hogy konzultáljunk egy szakemberrel vagy egy egészségügyi szakemberrel, különösen ha bármilyen egészségügyi problémával vagy érzékenységgel rendelkezünk.

Az illóolajok hígítási arányáról blogunkban találsz útmutatást: Illoolajok hígítási aránya

 


5termék 15
5termék 15