Vásárolj 15000 Ft felett és válaszd a Packeta csomagpontos szállításunkat és INGYEN szállítjuk a megrendelésedet!

A csomagpontokon és a csomagautomatáknál nincs lehetőség az utánvétes fizetésre!

Hasznos tudnivalók

Milyen színű üveget válassz az esszenciális olajhoz

Milyen színű üveget válassz az esszenciális olajhoz

Amikor üvegpalackokat választunk az illóolajokhoz vagy az általunk elkészített esszenciális olaj keverékünkhöz, már számos szín közül választhatunk. Noha kísértésnek tűnnek a színesebbnél színesebb üvegek, de milyen szempontokat kell figyelembe venni a választás során?

Miért érkeznek az esszenciális olajak sötétszínű üvegbe hozzánk?

 

A fény hatása az esszenciális olajokra 

fény két kategóriára bontható az elektromágneses spektrum menténláthatatlan és látható fény. Az illóolaj-palackok színes üvegjére leginkább a láthatatlan fény az ultraibolya fény káros. 

A napfény káros ultraibolya sugárzást (UV-sugarakat) tartalmaz. Mindenki hallott már erről, hiszen ez ellen védjük napszemüveggel a szemünket, illetve napvédőkkel a bőrüket.  Ezek az ultraibolya sugarak ahogy képesek ártani a sejtjeiknek, ugyanúgy tudnak kárt tenni az illóolajok szerkezetében. A gyors oxidáció megváltoztatja az illóolajokban levő vegyi anyagokat, lebontja azokat és így kevésbé lesznek hatásosak. 

Az üveg palackokban történő oxidáció mögött meghúzódó tudomány magában foglalja a fény hullámhosszaitamelyeket az elektromágneses spektrumon mérnek. A hullámhosszt nanométerben mérikmíg 1 nanométer (nm) megegyezik a méter 1 milliárdodjával. A nap ultraibolya fénye 10 - 400 nm hosszú. A természetes fényt 400 - 780 nm hullámhosszon mérjük. 

Az amber üveg védelmet nyújt a 10–400 nm-es tartományban lévő fényhullámok ellen. Ez az ideális spektrum az UV-sugárzás elleni védelemhez, sok gyógyszeripari és italgyártó ezért választja a borostyán színűpalackokat. 

Noha a kék és a zöld palackok vizuálisan vonzóbbak lehetneknem nyújtanak akkora védelmet az olajok számára, mint az amber színűEzek a színek védelmet nyújtanak a látható fény ellen, de nem képesek megvédeni olajaikat az UV sugarak ellen 

Az átlátszó üveg palackok azonban nem rontják közvetlenül az olajok integritását. Ezek a palackok pusztán nem nyújtanak fényvédelmet. Az illóolajok esetében, amelyek oxidáció következtében bomlanak, vagy amelyeket sokkal lassabban használnak, ez nem a legjobb megoldás. Csak akkor válassz átlátszó üveget, ha olyan olajokat tárolsz benne, amelyeket rövid időn belül akarsz felhasználni. Az átlátszó üveg nagy előnye azonban, hogy tisztán látszik benne a mennyiség. Így, ha a fogyást szeretnénk monitorozni, akkor ez is tökéletes megoldás lehet. 

Összegezve, fontos tisztába lenni a fény hatásával az esszenciális olajokra, és amennyiben rövidebb ideig szeretnénk tárolni az illóolajat, akkor bármelyik színű üveg praktikus lehet, de ekkor is érdemes sötét helyen tartani az üveget.