" /> Milyen naptejet válasszunk? - Aromakellék kis és nagykereskedés

Vásárolj 15000 Ft felett és válaszd a Packeta csomagpontos szállításunkat és INGYEN szállítjuk a megrendelésedet!

A csomagpontokon és a csomagautomatáknál nincs lehetőség az utánvétes fizetésre!

Érdekességek

Milyen naptejet válasszunk?

Milyen naptejet válasszunk?

Naptej választásakor számos szempontot érdemes figyelembe venni. Az alábbiakban felsorolok néhány fontos szempontot, amelyek alapján érdemes döntést hozni!

 1. SPF (Sun Protection Factor): Az SPF érték jelzi a naptej védelmi szintjét a napégés ellen. Minél magasabb az SPF érték, annál nagyobb védelmet nyújt a napégés ellen. Általában legalább SPF 30-at javasolnak, de magasabb érték ajánlott, ha hosszabb ideig tartózkodunk erős napfényben vagy a bőrünk különösen érzékeny.

 2. UV-A védelem: Fontos, hogy a kiválasztott naptej nem csak az UV-B sugarakat védje, hanem az UV-A sugarakat is. Az UV-A sugarak hozzájárulnak a bőr öregedéséhez és hosszú távú káros hatásaihoz. Keresse az "széles spektrumú" vagy "UV-A/UV-B védelem" jelzéseket a naptejen.

 3. Bőrtípus: Fontos figyelembe venni a saját bőrtípusunkat. A bőr típusa befolyásolhatja a napvédő tej kiválasztását. Például a világos bőrűeknek általában erősebb védelmet igényelnek, míg a sötétebb bőrűek esetében alacsonyabb SPF is elegendő lehet.

 4. Textúra és kényelem: A naptej textúrája és kényelme szintén szempont lehet. Különböző textúrák és formulák elérhetők, például krémek, spray-k, gél vagy könnyű olajok. Keresse meg az Önnek legmegfelelőbb formulát és azonosítsa a kényelmes használatot.

 5. Érzékenység és allergiák: Ha bármilyen bőrproblémával, érzékenységgel vagy allergiával küzd, érdemes hypoallergén vagy az érzékeny bőrre kifejlesztett naptejeket választani. Ezek általában kevesebb irritáló anyagot tartalmaznak.

 6. Vízállóság: Ha úszni vagy izzadni fogunk, érdemes olyan naptejet választani, amely vízálló vagy izzadásálló. Ezek a termékek jobban tartják a védelmet a vízben vagy izzadás során.

 7. Összetevők: Ha figyelmet fordít az összetevőkre, válasszon olyan termékeket, amelyek nem tartalmaznak erős kemikáliákat vagy irritáló anyagokat. Kétféle összetevő típust különböztetünk meg:

Kémiai napvédő tejek:

 • Működési elve: A kémiai napvédő tejből származó aktív összetevők a bőrön keresztül szívódnak fel, majd a bőrben kémiai reakcióval elnyelik a napfényt, és aztán ártalmatlan formában kibocsátják.
 • Előnyök:
  • Jobb UV-A (hosszabb hullámhosszú) sugarak elleni védelem: A kémiai összetevők általában hatékonyabbak az UV-A sugarak elleni védelemben, melyek hozzájárulnak a bőr öregedéséhez és káros hatásaihoz.
  • Könnyen eloszlatható: Könnyen eloszlathatók a bőrön, ami könnyebb használatot eredményezhet.
 • Hátrányok:
  1. Érzékenység és allergia: Néhány ember érzékeny lehet a kémiai összetevőkre, ami allergiás reakciókat okozhat.
  2. Potenciális károsanyagok: Néhány kémiai összetevő a napvédő tejekben potenciálisan káros lehet, és néhányan kérdésesek a környezetre gyakorolt hatásuk tekintetében.

Fizikai napvédő tejek:

 • Működési elve: A fizikai napvédő tejből származó aktív összetevők a bőrön maradnak, és fizikai akadályt képeznek a napfénynek, amikor a bőrre kerülnek. A fizikai napvédők főleg két típusba sorolhatók: cink-oxid és titán-dioxid.
 • Előnyök:
  • Azonnali hatás: Mivel a fizikai napvédők a bőrön maradnak, azonnal hatékonyak a napfény elnyelésében és visszaverésében.
  • Kevesebb allergiás reakció: A fizikai napvédők kevésbé valószínű, hogy allergiás reakciókat okoznak, mivel nem szívódnak fel a bőrbe.
 • Hátrányok:
  • Fehér réteg: Néhányan nem kedvelik a fizikai napvédők használatát, mert fehér réteget hagynak a bőrön, ami esztétikailag nem vonzó lehet.
  • Kevesebb UV-A védelem: A fizikai napvédők általában kevésbé hatékonyak az UV-A sugarak elleni védelemben.

Fontos, hogy a naptej használata során kövesse az utasításokat és rendszeresen újra alkalmazza a napvédő tejet a napozás során. Emellett tartsa szem előtt a napfény elkerülését a legintenzívebb órákban (általában délelőtt 10 és délután 4 között).