Vásárolj 10.000 HUF felett a választható ajándékokért!

Blog

Milyen színű üveget válassz az esszenciális olajhoz

2019.10.28 20:00
Milyen színű üveget válassz az esszenciális olajhoz

Amikor üvegpalackokat választunk az illóolajokhoz vagy az általunk elkészített esszenciális olaj keverékünkhöz, már számos szín közül választhatunk. Noha kísértésnek tűnnek a színesebbnél színesebb üvegek, de milyen szempontokat kell figyelembe venni a választás során?

Miért érkeznek az esszenciális olajak sötétszínű üvegbe hozzánk?

 

A fény hatása az esszenciális olajokra 

fény két kategóriára bontható az elektromágneses spektrum menténláthatatlan és látható fény. Az illóolaj-palackok színes üvegjére leginkább a láthatatlan fény az ultraibolya fény káros. 

A napfény káros ultraibolya sugárzást (UV-sugarakat) tartalmaz. Mindenki hallott már erről, hiszen ez ellen védjük napszemüveggel a szemünket, illetve napvédőkkel a bőrüket.  Ezek az ultraibolya sugarak ahogy képesek ártani a sejtjeiknek, ugyanúgy tudnak kárt tenni az illóolajok szerkezetében. A gyors oxidáció megváltoztatja az illóolajokban levő vegyi anyagokat, lebontja azokat és így kevésbé lesznek hatásosak. 

Az üveg palackokban történő oxidáció mögött meghúzódó tudomány magában foglalja a fény hullámhosszaitamelyeket az elektromágneses spektrumon mérnek. A hullámhosszt nanométerben mérikmíg 1 nanométer (nm) megegyezik a méter 1 milliárdodjával. A nap ultraibolya fénye 10 - 400 nm hosszú. A természetes fényt 400 - 780 nm hullámhosszon mérjük. 

Az amber üveg védelmet nyújt a 10–400 nm-es tartományban lévő fényhullámok ellen. Ez az ideális spektrum az UV-sugárzás elleni védelemhez, sok gyógyszeripari és italgyártó ezért választja a borostyán színűpalackokat. 

Noha a kék és a zöld palackok vizuálisan vonzóbbak lehetneknem nyújtanak akkora védelmet az olajok számára, mint az amber színűEzek a színek védelmet nyújtanak a látható fény ellen, de nem képesek megvédeni olajaikat az UV sugarak ellen 

Az átlátszó üveg palackok azonban nem rontják közvetlenül az olajok integritását. Ezek a palackok pusztán nem nyújtanak fényvédelmet. Az illóolajok esetében, amelyek oxidáció következtében bomlanak, vagy amelyeket sokkal lassabban használnak, ez nem a legjobb megoldás. Csak akkor válassz átlátszó üveget, ha olyan olajokat tárolsz benne, amelyeket rövid időn belül akarsz felhasználni. Az átlátszó üveg nagy előnye azonban, hogy tisztán látszik benne a mennyiség. Így, ha a fogyást szeretnénk monitorozni, akkor ez is tökéletes megoldás lehet. 

Összegezve, fontos tisztába lenni a fény hatásával az esszenciális olajokra, és amennyiben rövidebb ideig szeretnénk tárolni az illóolajat, akkor bármelyik színű üveg praktikus lehet, de ekkor is érdemes sötét helyen tartani az üveget.